Jongeren en Corona

Jongeren en Corona

Op dit moment ben ik bezig om met een aantal jongeren in Nederland een project te maken over hoe zij in het leven staan tijdens Corona en hoe zij de hele situatie ervaren. De examenperiodes zijn totaal anders, het sociale leven ligt stil en velen zijn ook hun bijbaantjes kwijt. Hoe kijken zij aan tegen de aanpak van het kabinet en de vaccinaties.

Binnenkort kun je hier de verhalen lezen van jongeren tussen de 12 en de 21 jaar.

Mocht jij ook graag je ervaring willen delen?
Stuur dan je verhaal van maximaal 1 A4-tje naar: zogaathetgewoon@ziggo.nl

Het verhaal van Jade


Zelf ken ik 1 iemand en dat was de vader van een vriendin van mij. Veder ken ik niemand anders die corona heeft gehad. Ik heb dit ervaren als dat het gezin 2 weken in huis zat (maar dat moet nu toch zoiezo al) en dat iedereen na 2 weken weer corona vrij was.

Al mijn lessen zijn online omdat alleen eindexamenleerlingen naar school mogen. Zelf vond ik dit eerst wel leuk want wie wil dat nou niet lekker thuis zitten maar na een tijdje (nu vooral) ben ik er echt helemaal klaar mee. Ik mis me vrienden en ook al zie ik ze soms nog wel kan ik er maar 1 of 2 zien en niet al mijn beste vrienden en gewoon andere kinderen.

Eerst vond ik het wel een beetje raar om een mondkapje te dragen, want wat helpt een mondkapje nou een scheet komt toch ook door je broek. Ik deed het wel natuurlijk maar toch vond ik het raar. Nu ben ik eraan gewend om elke keer als ik naar buiten ga  te checken of ik wel een mondkapje heb. Het enigste nadeel van een mondkapje is voor mij dat ik er echt heel snel een onrustige huid van krijg zoals jeuk, pukkels dat soort dingen.

Zelf hou ik best wel veel contact met mijn beste vriendinnen door bijna elke dag met elkaar te bellen. Afspreken is daarin tegen erg moeilijk want mijn beste vriendengroep bestaat uit 6 meisjes, en dat mag natuurlijk niet. Zelf wandel ik met 1 vriendin 3 keer in de week en soms spreek ik af met een vriendin om huiswerk te maken of film te kijken.

Zelf ben ik enigst kind dus ben ik natuurlijk wel wat eenzamer dan mensen met een broer of zus. Ik vind het zelf alleen niet zo erg want ik ben graag op mezelf. Wat ik wel mis om gewoon met meerdere mensen te kunnen afspreken of random even naar de winkels te gaan maar dat kan nu niet. Veder heb ik geen last van problemen.

Ik vind het natuurlijk net zoals iedereen wel raar omdat je niet je normale leven eigenlijk kan leiden. Dat je even naar de winkel kan gaan om iets te kopen maar dat je online wat moet kopen of dat je het helemaal niet kan kopen. Ergens eten en drinken is voor mij niet echt veranderd behalve dat ik niet uiteten kan. Ik blijf het raar vinden ook al is het al bijna een jaar zo.

Behalve dat ik bij vreemde mensen 1,5 meter afstand houd en een mondkapje draag niet heel veel. Ik ben zelf namelijk niet zo bang om besmet te worden.

Zelf neem ik geen vaccinatie omdat ik het gewoon geen fijn idee vind. Mensen die de vaccinatie wel nemen vind ik daardoor zeker niet slecht of raar dat zeker niet dat moeten ze lekker zelf weten alleen neem ik hem zelf niet omdat er zo veel soorten zijn en al zou je de vaccinatie nemen is het nog niet zeker dat je geen corona kan krijgen.

Ik vind dat het kabinet niet altijd de goede beslissingen neem heel veel winkels en horeca moeten nu nog langer dicht. Hierdoor zullen nog meer mensen hun baan of bedrijf verliezen ondanks dat dat helemaal niet hoeft er zijn genoeg manieren m de horeca openen te houden zonder dat er mensen besmet hoeven worden. De avondklok vond ik helemaal een domme oplossing, alsof er geen corona na 9 uur is. Ik snap zeker dat het is zodat mensen minder bij elkaar om bezoek gaan maar als je echt bij iemand op bezoek wil blijf je toch gewoon slapen en ga je de volgende dag naar huis.

Ik denk dat ik alle winkels en horeca gewoon openen zou laten en meer plekken zou zoeken waar ik zieke patienten zou kunnen verzorgen,de gesloten ziekenhuizen bijvoorbeeld.Corona blijft altijd en door een Lock down gaat het denk ik ook niet zomaar weg. Als je alles gewoon zou openlaten zouden er hoog waarschijnlijk veel meer zieken komen maar als dat dan is gebeurd is het ook klaar denk ik.

Gemaakt door Jade Pisa

6 februari 2021

Het verhaal van Evelien

Mijn naam is Evelien, ik ben 16 jaar (bijna 17) en ik zit in mijn eerste jaar van het MBO op de hotelschool. Hiervoor heb ik op de mavo gezeten. Ik heb dus in 2020 ‘eindexamen’ moeten doen, voor hoever je het eindexamen kan noemen. Het was best een rare ervaring, je bereid je voor op een periode vol stress en heel veel leren, maar dat ging allemaal niet door. Ik stond er zelf redelijk goed voor en ik heb mijn diploma bij wijze van spreken gewoon in mijn handen gekregen. Ik heb zelf de examenstress gelukkig nog wel een beetje kunnen meemaken, aangezien ik in 3 mavo al vervoegd examen wiskunde heb kunnen doen, dus ik heb het nog een beetje kunnen ervaren.

Verder in de corona tijd, ja, het is heel saai. Ik was het liefst nu met een groepje vrienden naar de stad geweest of andere leuke dingen gaan doen en dat vind ik heel jammer. Maar helaas is het niet anders. Al merk ik toch dat als ik ze zie, dat de 1,5 meter toch wel heel ver is.

Mijn beste vriendin en mijn vriendje hebben allebei al corona gehad, toen ik dat hoorde dacht ik toch wel, shit, het komt nu wel heel dichtbij.. Ik ben, voor mezelf, niet bang voor corona. Ik ben eerder bang dat als ik het heb, ik er andere mensen mee kan aansteken die er wel veel meer last van kunnen krijgen.

Voor mij voelt de coronatijd nu als een hele lange vakantie waar je niks kan doen. De scholen zijn dicht en ik heb nauwelijks online lessen, dus ik verveel me de pletter. Naast school werk in bij de Hema, maar dat is ook dicht, dus daar valt ook weinig te doen helaas. Dus voor mij is het een normale doordeweekse dag beetje tv kijken, schilderen en op Instagram zitten. Maar ik moet maar zo denken, beter dat, dan straks 2 weken verplicht niks kunnen doen.

De aanpak van het virus vanuit de overheid vind ik wel prima gaan. Ik heb zelf niet z’n probleem met de mondkapjesplicht. In de winter kan het best lekker warm zijn haha. Wat ik alleen wel vind is dat ze de grenzen gewoon dicht moeten gooien. En dat hadden ze al veel eerder moeten doen. Ik heb ook niet zo veel tegen de avondklok. ‘s avonds kom ik toch niet zo veel meer buiten, dus ik heb er niet zo veel last van. Het enige wat ik jammer vind is dat ik mijn vrienden niet meer kan zien. Hopen dat we hier met z’n alle snel uit komen..

Evelien

16 jaar